Welk doodaas en welke techniek voor snoek?
Voor snoekvissen zijn diverse soorten doodaas effectief waaronder zoetwatervis en zeevis, afhankelijk van de situatie:
Zeevis doodaas: Zeevissen zijn aasvissen die veel vet in zich hebben. Daardoor hebben ze van zichzelf al een sterke geur die voor snoek en andere roofvis erg aantrekkelijk is.
Er zijn in principe twee soorten zeevis, namelijk zachte en stevige vissen. De wat zachtere vissen zoals de haring, spiering en sardine kun je ze beste enigszins bevroren aan de haak doen. Dat voorkomt dat de haak te snel de grip op de aasvis verliest als je deze inwerpt. Je kunt de haring en sardine het best gebruiken voor een statische montage of onder de dobber. De spiering is een wat kleinere vis en word het best gebruikt aan een dropshot montage.
Ook heb je wat stevigere zeevissen zoals de makreel en horsmakreel. Deze vissen zijn ook relatief vet maar minder vet dan de zachte zeevissen. Wel blijven ze beter aan de haak zitten omdat het taaie vissen zijn, daardoor kun je ze niet alleen onder een dobber of statisch gebruiken, maar ook voor technieken als slepend of met de fireball.
Zoetwater doodaas: Tot slot kun je nog de ouderwetse voorn gebruiken. De voorn heeft een bekende en vertrouwde uitstraling voor de vis omdat ze in bijna elk viswater voor komen, ze behoren tot het favoriete aas van de snoek. Omdat ze zilverkleurig zijn vallen ze onderwater ook goed op. Voorn kun je voor elke doodaas techniek gebruiken.
Experimenteer en ontdek wat het beste werkt op basis van de visomstandigheden en voorkeur van de roofvis op dat moment.
Tip: Probeer eens een sprot
Sprot is een vette aasvis met een opvallende zilveren huid. Deze kleur, gecombineerd met de kenmerkende geur van komkommer maakt het een hele dodelijke aasvis
Â
Welk doodaas en welke techniek voor snoekbaars?
Net als bij snoek kun je zowel zeevis als zoetwatervis gebruiken. Het verschil tussen doodaas voor snoek en snoekbaars ligt voornamelijk in de grootte van het aas. Voor snoek word vaak groter aas gebruikt met lengtes variërend van 10 tot 40 centimeter. Terwijl de snoekbaars over het algemeen juist beter reageert op kleiner aas met lengtes van 5-10cm. Denk aan kleine voorntjes en kleine spiering. Ook kun je uitstekend op snoekbaars vissen met alleen een staartstuk van aasvissen als horsmakreel en haring.
De technieken die je kunt gebruiken voor snoekbaars zijn heel variërend. Je kunt net als bij snoek gebruik maken van een statische montage, maar ook gewoon ouderwets penvissen onder de dobber. Omdat snoekbaars zich vaak dicht bij de bodem bevind kun je de aasvis het best op of net boven de bodem presenteren. Doordat je zo dicht bij de bodem moet vissen werken technieken als een dropshot montage, of jiggend/verticalend ook dodelijk goed. Zo kun je de aasvis over de bodem te laten dansen en ben je wat actiever bezig.